سبزه یکی از آن سینهای اصلی است که همیشه در سفره حضور دارد. خیلیها (بخصوص قدیمیها) معتقدند سبزه را باید خود اهالی خانه سبز کنند. خیلیها هم فقط به وجود سبزه در سفره هفت سین اعتقاد دارند اما مهم نیست که آن را خودشان درست کرده باشند یا از مادر و خواهر گرفته باشند و یا آن را از بازار خریده باشند. اگر بلد نیستید سبزه را خودتان درست کنید میتوانید از همین الان شروع کنید و خودتان را محک بزنید.
بهترین زمان کاشت سبزه عید نوروز برای بذرهای مختلف چیست؟ و با چه بذرهایی می توان سبزه درست کرد؟
با چه بذرهایی می توان سبزه درست کرد؟
مرسوم است که بیشتر با گندم، عدس، ماش، قره ماش، لوبیا و نخود سبزه را درست کنند. اما اگر بخواهید سبزه متفاوت داشته باشید با تخمه آفتابگردان و باقالی خشک هم میتوانید سبزه درست کنید
راحتترین سبزهای که زود به عمل میآید گندم است. گندم را از یک هفته مانده به عید هم میتوان سبز کرد اما باقی دانهها را باید حداقل از ۱۲ روز قبل شروع به سبز کردن کنید. باقالی و تخمه هم که فقط سه روز خیس خوردنشان وقت میخواهد!
در مورد زیبایی سبزهها نیز گفتنی است که سبزههای ماش و عدس ،ریز و پر پشت هستند و بالای ساقه سبزهها برگهای ریزی وجود دارد که آن را بسیار زیبا میکند. سبزه گندم صاف و مستقیم است و سبزه تخم آفتابگردان و باقالی خیلی درشت و بانمک هستند!
روش کلی کاشت سبزه عید نوروز:
مقداری از بذر دلخواه را برداشته (نه زیاد و نه کم) و در کاسهای بریزید و آنها را خوب بشویید.
بگذارید با کمی آب که لا به لای بذرها قرار میگیرد به مدت ۶ ساعت (یک شب تا صبح) بماند.
بذرها را درون یک آبکش خالی کرده و اجازه دهید آبشان برود.
یک پارچه نازک را زیر شیر آب خیس کنید و سپس خوب بچلانید تا آبش گرفته شود.
بذرها را از درون آبکش در وسط پارچه نمناک بریزید و پارچه را گره بزنید و درون کاسه بگذارید.
تا یکی دو روز اجازه دهید به همین حالت بماند و جوانه بزند. منتهی چک کنید که پارچه نمدار باشد.
بعد از اینکه پارچه را باز کردید و متوجه شدید جوانهها جون دار هستند بذرها را به ظرفی که دوست دارید منتقل کنید.
برای کاشت سبزه نارنج می توان از ترکیب خاک سبک ازجمله لیکا،خاک برگ،پرلیت درشت،کوکوپیت وورمی کمپوست استفاده نمود.
نکته مهم : برای پرپشت شدن سبزه حتما مقدار زیادی از دانه ها را روی سطح خاک ظرف خود بریزید.
سپس پارچه را دوباره خیس کرده و آب آن را بگیرید و روی سبزه بیاندازید (این کار را باید تا سبز شدن کامل سبزه ادامه دهید و همواره پارچه نمدار روی جوانهها قرار داشته باشد).
در طول ایام عید هر روز باید به سبزهها آب بدهید. روزی دو بار (صبح و شب) سبزهها را زیر شیر آب بگیرید (از بغل آب بدهید که نظم سبزهها با فشار آب به هم نخورد) و بعد آب ظرف را خالی کنید.
حتما حتما هر شب که میهمانها رفتند یا از میهمانی برگشتید سبزههایتان را در حیاط یا بالکن یا پشت پنجره بگذارید تا هوای خنک به آنها برسد وگرنه به ۱۳ به در نرسیده زرد میشوند
نکات طلایی پرپشت شدن سبزه عیدنوروز
از ظروف فلزی برای سبز کردن سبزه استفاده نکنید.
استفاده از ظروف سفالی و در درجه دوم چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی(ولی سفال یه چیز دیگست)
از هر بذری که میخواین استفاده کنید ۲۴ ساعت قبل در آب خیسش کنید(کاملا غوطه ور)
هرچقدر قطر بستر کمتر باشه عمر سبزه بیشتر میشه (البته به میزان تراکم دلخواه شما هم بستگی داره.
بهترین روش آبیاری غبار پاشی هست استفاده از روشهای غرقابی خیلی مناسب نیست.
بهترین زمان برای کاشت انواع سبزه
هسته نارنج= اواخر دی یا اوایل بهمن
گندم = ۲۰ اسفند
عدس = ۱۵ اسفند
ماش = ۱۸ اسفند
خرفه و شاهی = ۲۲ اسفند
شنبلیله و ارزن = ۱۶ اسفند
دانه هایی که باید حدود 6 الی 8 ساعت خیس کنید:
یونجه ( مدت جوانه زدن : ۶-۵ روز )
شنبلیله ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
تربچه ( مدت جوانه زدن : ۵-۴ روز )
کنجد ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
دانه هایی که باید 10 الی 18 ساعت خیس کنید:
نخود ( مدت جوانه زدن : ۴-۳ روز )
عدس ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
ماش ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
سویا ( مدت جوانه زدن : ۵-۳ روز )
آفتاب گردان ( مدت جوانه زدن : ۲-۱ روز )
گندم ( مدت جوانه زدن : ۳-۲ روز )
ارزن ( مدت جوانه زدن :۴-۳ روز )
خرفه و شاهی زودتر از همه سبز می شود. حدود ۸ روز مانده به عید دست بکار شوید.
همه اینا رو گفتیم که بگیم خیلی حس قشنگیه که خودمون سبزه عیدمون و سبز کنیم و از حس شادابی که که به خونه هامون میده لذت ببریم و با هربار دیدنش لبخند بزنیم و به خودمون آفرین بگیم....!
اما از اون قشنگ تر اینه که سبزه ای بکاریم که نه به طبیعت آسیب برسونه، نه دورریخته بشه و اسراف شه و هم برامون مفید باشه و نوش جان کنیم......
بهترین سبزه ها که بعدش میتونید بخوریدش :
بذرسبزیجات و بذرصیفی جات و هسته مرکبات هستند، ازجمله : شاهی و خرفه و شنبلیله خاکشیر و تخم شربتی و..../ انواع فلفل و خیار و تخم آفتابگردان و..../ هسته پرتقال و نارنج و لیمو و.....